Etiketter

, , , , , ,

Tid (för tango)
Album: Äntligen!
År: 2005

Alla som tror att Peps Persson är en flummig haschtomte, en världsfrånvänd hippiefarfar som sitter petar med en pinne i den nordskånska myllan medan småfåglarna bygger bon i hans skägg, räcker upp en hand. Lyssna nu på ”Tid (för tango)” och läs texten samtidigt. Dags att ta ner händerna!

Det finns väl knappast någon som inte har hört talas om Albert Einstein, sinnebilden för Geniet. De flesta kan väl också koppla ihop den tysk-schweizisk-amerikanske fysikern med relativitetsteorin och formeln E = mc2, och vissa lyckas komma ihåg att E står för energi, m för massa och c för ljusets hastighet.

Men hur många kan utan att rodna påstå att de har försökt sätta sig in i vad denna teori, som beskriver rummets och tidens egenskaper, egentligen innebär? Den ”flummige haschtomten” från Tjörnarp har uppenbarligen, för han skriver: ”Einstein har väl sagt, om jag har fattat, att tiden är en töjbar dimension / Det gångna är en dröm som övernattat, framtiden en tänkbar abstraktion”.

Texten hör till undantagen från regeln som säger att låttexter inte håller för att läsas på papper. Även om Peps lyckligtvis inte ger sig på att försöka förklara relativitetsteorin (om han ens skulle kunna) så står det klart att låten inte är skriven av någon som koketterar med att han har tröskat sig igenom Einstein för att kunna skryta på parmiddagar. Peps intresse för partikelfysik och svängningarna i universum har han gett uttryck för i flera sammanhang.

Tankar som tycks ha sysselsatt låtskrivaren under lång tid uttrycks i träffsäkra och ofta vackra bilder som sjungs med underbar frasering. Den enda lilla skönhetsfläcken är att Peps sjunger ”fel” i sista versen. I stället för ”bågen” i sista versens tredje rad (som det står i texthäftet) sjunger han ”strängen”.

Det är en liten gåta varför det har blivit så med tanke på att Perfektionist-Persson lär ha skrotat första inspelningen av plattan Äntligen! eftersom han inte var nöjd och sedan spelade in allt på nytt. Är ordbytet ett rent förbiseende? Tyckte han att tagningen var så bra i övrigt och ansåg att det lilla ordet inte spelade någon roll, även om ”strängen” inte rimmar på ”sågen”? Eller skrev han möjligen om den lilla detaljen i texten i efterhand?

Det kan vara hur det vill med den saken. Med sitt svagt vemodiga dragspelsintro som leder över i en luftigt producerad reggaetango med ett nästan ödsligt ljudande pianosolo är låten en av de mest imponerande i Peps låtkatalog.

Lyssna på ”Tid (för tango)” på Spotify.