Etiketter

, , , , , , , ,

The War Is Over
Album: The Week Peps Came to Chicago
År: 1972

Plattan The Week Peps Came to Chicago är både slutet på ett avsnitt och början på ett nytt i Peps Perssons karriär. Ett avslut för att det var i samband med inspelningarna och vistelsen i the ”Windy City” han kom till insikt att det var skånska han framöver skulle skriva och sjunga sina låtar på. Men en början för att det är var här han spelade in sina första låtar med samhällstillvända texter.

En av de mer uttalat allmänpolitiska låtarna på Chicagoplattan är ”The War Is Over” som – får man förmoda – skrevs under påverkan av det då ännu pågående Vietnamkriget. Peps skildrar hur en budbärare överbringar glädjebeskedet till det krigströtta folket att freden äntligen har kommit. Men vem vann? Svaret är att i ett krig finns det egentligen inga vinnare. Sällan har det varit tydligare än i fallet med USA:s utdragna övergrepp på det vietnamesiska folket.

Det mest intressanta ur musikalisk synvinkel i denna slowblues i G är hur munspelet fås att låta som en orgel. Det är egentligen bara de höga G-tonerna i introt som följs av ett djupdyk två oktaver ner (från hål nio till hål två på ett C-munspel) som låter som ett munspel brukar. Mighty Joe Young och hans band kompar smidigt och ger huvudpersonen generöst med utrymme, vilket Peps utnyttjar förtjänstfullt. I det två takter långa solot rör han sig åter över nästan hela munspelet och visar upp både teknisk briljans och musikalisk fantasirikedom.

Lyssna på ”The War Is Over” på Spotify.