Etiketter

, , , , , , ,

Gypsy Woman (McKinley Morganfield)
Album: The Week Peps Came to Chicago
År: 1972

Av de fem låtarna som Peps Persson spelade in med Little Walters kompgrupp The Aces i Chicago är ”Gypsy Woman” klart svagast. Det är en cover på Muddy Waters inspelning från 1947 som skiljer sig från originalet på ett par punkter. För det första saknas pianot och man kan fundera över varför man inte valde att spela in låten med Sunnyland Slim, vars spel bär upp Waters version, eftersom han faktiskt medverkar på andra delar av The Week Peps Came to Chicago.

För det andra har Fred Belows trummor tillkommit, men tyvärr får det inte just den här inspelningen att lyfta. Låten skumpar på i shuffletakt, men den spåkvinna som texten handlar om verkar ha slagit upp sitt tält på Kiviks marknad. Mer spännande blir det inte.

Den räddhågset spelade slidegitarren (ett lån från Elmore James ”Dust My Broom”; se ”Dust My Blues”) är något av ett mysterium. Enligt skivkonvolutet spelade Peps bara munspel tillsammans med The Aces, men på ”Gypsy Woman” hörs inget munspel. Däremot två gitarrer. Gissningsvis är det Peps som satt ”flaskhalsen” på fingret och låten är troligen resultatet av en inspelad jamsession som fick fylla ut plattan. Den alternativa versionen av låten som finns på 2005 års CD-utgåva är långsammare, tyngre och bättre, men de extra 27 sekunderna gjorde möjligen att den inte fick plats på vinylen.

Lyssna på ”Gypsy Woman” med Peps Persson (även alternativ version) och med Muddy Waters på Spotify.