Etiketter

, , , , , , , , , , ,

Hyreskasern (Tenement Yard – Jacob Miller)
Album: Spår
År: 1978

Att Peps Persson på 1970-talet hade örat riktat mot vad som hände i Jamaica står helt klart. Lika klart som att han hade (har) öra för vad som är en bra låt. En av hans mest kända reggaecovers spelades faktiskt in redan samma år som originalversionen kom ut.

Jacob Miller hade länge varit en av Jamaicas mest lovande sångare. Trots att han 1976 lät sig värvas av Inner Circle fortsatte han att ge ut plattor i eget namn och 1978 släppte han Dread Dread, med ”Tenement Yard”, en av höjdpunkterna i hans alltför korta karriär. Miller dog i en bilolycka 1980.

Sin aversion mot stadsliv och anonyma flerfamiljshus luftade Peps redan på ”Born in the Country” på The Week Peps Came to Chicago. Så förutom den förföriska basgången måste Millers text om omöjligheten att bo för nära inpå andra människor med andra värderingar ha talat direkt till honom.

Det avgörande för Miller tycks ha varit det där med pipan och vad man stoppar den med. Peps å sin sida tar främlingskapet inför medelsvensson (eller snarare Larsson, Olsson, Svensson och Lundström samt deras gelikar) bortom de sötdoftande rökmolnen som gör grannarna ”nojade” och ”snea”. Flera av de verser han sjunger saknar motsvarighet i förlagan. Inte för att det stör det minsta. Faktum är att den klassiska refrängen ”Jag pallar inte en hyreskåk …” också är ett tillägg från Peps sida.

Jacob Miller var en strålande sångare, men Peps lät sig inte skrämmas av det. ”Hyreskasern” visar upp en artist med fullständig konstnärlig kontroll och totalt självförtroende, tydligast uttryckt i det utdragna ”Aldrig meeeeeeeeeeeeer” och de ekomättade ”nä”-en. Här finns ingen räddhågsenhet, varken inför vad eventuella reggaefanatiker ska säga om hans tolkning eller vad moraltanterna ska tycka om rader som ”O vi kan inte röga vår holk i fre’”. (Nu var detta förvisso inte första gången Peps sjöng om marijuana, även om just det ordet inte förekommit. I ”Vilddjurets tecken” är det ”braja” och här alltså ”holk”. Dessutom hade hampaplantor figurerat på omslagen till såväl Sweet Mary Jane som Hög standard.)

Peps lyfter också in ett mer uttalat samhällskritiskt perspektiv när han slår fast att han och hans familj/vänner inte vill ”stötta nån hyreshaj som snor våra stålar fast kåken e paj”.

En annan skillnad är att Peps mix inte är lika hopträngd i mitten, vilket gör att man hör de enskilda instrumenten tydligare. Det gäller inte minst den knäppande gitarren som tillsammans med basgången är vad som ”gör” låten.

Lyssna på ”Hyreskasern” och ”Tenement Yard” på Spotify.