Etiketter

, , , , , , , , , ,

Styr den opp (Stir It Up – Bob Marley)
Album: Hög standard
År: 1975

1975 tog Peps Persson klivet över Mexikanska golfen och bytte bluesen mot reggae. Två år tidigare hade Bob Marley & The Wailers släppt Catch a Fire, bandets första platta på ett internationellt bolag. Hur mycket reggae Peps hade lyssnat på dessförinnan är oklart men att The Wailers påverkade honom enormt står bortom allt tvivel. Två av låtarna på Hög standard är Wailers-tolkningar: ”Styr den opp” och ”Snackelåt”.

Peps, som just då började känna sig ”klar” med bluesen, upptäckte likheter mellan äldre reggae och gammal svensk folkdansmusik som schottis och polka. Till många andra musikers huvudskakningar fick han sina medmusiker att lära sig att spela på ett helt nytt sätt mot hur de tidigare lirat. Jazztrummisen Bosse Skoglund lyckades, som Peps uttryckt det, ”vända ut och in på hela motoriken” och fullända den rytmiska precision som är en förutsättning för att reggaen ska bli dans- och lyssningsbar.

”Styr den opp” är ett bevis så gott som något på att Peps Blodsband på några få år lyckades ta till sig detta främmande, men för en gammal dandsbandsmusiker som Peps ändå på något sätt hemvanda, sätt att musicera. Om Peps när han gjorde sina första bluesinspelningar kändes lite ofärdig som artist så har han här nått full konstnärlig mognad.

Jämfört med The Wailers version har han dragit ner på tempot vilket bara spär på den liderlighet som präglar texten. Arrangemanget är också mer avskalat, utan stämsång, vilket ökar intimiteten ytterligare.

Den svenska texten är ett skolexempel på hur en översättning/tolkning ska göras. I stället för att låta sig styras alltför mycket av originaltexten och krysta fram något om att röra runt i grytan får Peps fram själva andemeningen genom en genialisk och ljudmässigt ”ordagrann” översättning.

Med sin mest förföriska sängkammarröst sjunger Peps en text som är full av innovativa omskrivningar av diverse älskogsaktiviteter som kan få mer pryda lyssnare att rodna förläget. Bland alla musikaliska kanoninsatser som låten svämmar över av måste gitarrsolot lyftas fram. Långsamt och försiktigt som en öm älskare kommer gitarren smygande och ökar successivt i intensitet innan den åter drar sig tillbaka i ett sprött klingande G.

Lyssna på ”Styr den opp” och ”Stir It Up” på Spotify.